top of page
  • Writer's pictureRéka Domonics

Koronavírus hírek - az önkormányzati bölcsődéknek is kötelező ügyeletet biztosítani április 30-ától

Updated: May 4, 2020

Kedves Szülők,


Figyelmetekbe ajánljuk a legfrissebb fejleményeket a gyermekek nap közbeni ellátásával kapcsolatban (bölcsődék, óvodák). A koronavírus járvány miatt több önkormányzat bezárta az önkormányzati intézményeket, magán fenntartású intézmények esetében változó, hogy hogyan döntöttek a polgármesterek. Nálunk például a magán bölcsődék és óvodák esetében meghagyták a fenntartóknak a döntési lehetőséget, erről korábban beszámoltunk honlapunkon, facebookon és emailben is. Mivel mi kiscsoportos gyermekfelügyelet vagyunk egyébként is, két hétfős csoporttal, a járvány hazai robbanásakor 5+6 gyermekkel, így mi nyitva maradtunk a kezdetektől fogva. Sok önkormányzat azonban kötelező érvénnyel bezáratta a helyi magánbölcsiket, vagy legfeljebb ügyeleti rendben engedte a nyitva tartást.



Ránk ez most nem vonatkozik, nem kell az ügyelet megszervezésében részt vennünk, mivel mi eddig is normál nyitva tartással üzemelhettünk és üzemelünk továbbra is, persze kisebb napi létszámmal és valamennyire "csökkentett módban". Emellett természetesen betartjuk a hatóságok kéréseit és a szokásosnál is fokozottabban figyelünk a higiéniára, fertőtlenítésre, az NNK aktuális javaslatai alapján. Azonban úgy gondoltuk, hogy jó, ha tudtok erről.


Ha eddig önkéntesen otthon maradtatok gyermekeitekkel, de már nagyon nehéz megoldani a home office-t, és újra szeretnétek jönni, de még vacilláltok, hogy mi legyen... Talán segít, ha tudjátok, hogy egyfajta lazítás indult el, most már mindenhol kötelesek az önkormányzatok is biztosítani a kiscsoportos ügyeletet, ha a szülő azt kéri akár munkavégzés, akár egyéb okból. Azt nem határozták meg, hogy az egyéb ok mi lehet, tehát gyakorlatilag bármi.


Mi úgy gondoljuk, hogy ha nincs olyan krónikus beteg vagy idős családtag, akikkel együtt éltek vagy akik ellátását napi szinten nektek kell biztosítani, vagy ha van is de meg tudjátok oldani biztonságosan a találkozásokat, a gyerekeket amennyire lehet elkülönítve tőlük, emellett vállaljátok annak a kockázatát, hogy a gyermekek esetleg tünetmentes hordozóként úgy is át tudják adni ezt a vírust, hogy nem is vesszük észre, és ezért megteszitek azokat a szükséges óvintézkedéseket, amik segítségével védeni tudjuk idős rokonainkat, ismerőseinket, lakótársainkat, akkor semmi akadálya annak, hogy újra jöhessetek a bölcsibe, amennyiben a gyermek egészséges. A döntést rátok bízzuk, mi továbbra is nyitva vagyunk és várunk Benneteket, segítünk, ahol tudunk.


Tudjuk, hogy egyre nehezebb a bezártság és a gyerekeknek is hiányzik a társaság, a közösség. A mi 3 gyermekünknek is egyre nehezebb, pedig nálunk kert is van, és testvérek is. El se tudom képzelni, mennyire nehéz lehet esetleg lakásban, egyke gyermekkel, akinek még testvér-társasága sincs, akivel veszekedhetne időnként. :-) Le a kalappal mindenki előtt (előttünk is), akik gyerekek mellől dolgoznak otthonról, és azok előtt is, akiknek esetleg most szűnt meg a munkahelye és otthon tanítja, foglalkoztatja a gyerekeket, adja meg a hátteret a még kereső családtagnak, hogy a családnak megmaradjon legalább egy bevétele. Drukkolunk mindenkinek, hogy túléljük ezt az egészet együtt. És amikor most végre hamarosan enyhítések indulnak el a korlátozásokban, okosan, ügyesen, az óvintézkedéseket betartva de mindenképp szívesen látunk minden kis bölcsist újra.


Szeretettel:

Réka




39 views0 comments
bottom of page