top of page
  • Writer's pictureRéka Domonics

2015. őszi ötleteink - dalok, mondókák, kézműves ötletek

Az alábbi lista még bővülni fog, egyelőre dalokat gyűjtögettem, amiket énekelni fogunk a gyerekekkel a családi napköziben. Ma már énekeltük is a Pillangó ha lehetnék-et, kicsit átírtam a szöveget, mert nekik elég volt még csak 2 versszak és refrént nem is énekeltünk, mert a lényeg az állatokkal való mutogatás volt... :) Nagyon élvezték, kalimpáltak és ugráltak rendesen, cukik voltak! :) Ez egy örök sláger, de nagyon szeretjük a különböző népdalokat, feldolgozásokat és kedvenceink a Gryllus dalok is, bőven fogtok olyanokat is találni a lenti listában. :)


A cikket majd még valószínűleg bővítgetem linkekkel, mozgásos ötletekkel ahogy lesz időm, és ahogy kezdjük énekelgetni ezeket a gyerekekkel.


Dalok:


Tipp: youtube-on is megtalálhatók, ha lesz időm, linkelem.


Pillangó, ha lehetnék


Pillangó, ha lehetnék, táncolnék, míg röpít a szél. S ha én lennék a cinege a fán, dallal Istent dicsérném. Vagy kis halként a tó fenekén, a buborékot vígan eregetném. De gyermeked lettem, köszönöm Istenem én.


Megfújnám a trombitát, ha én lennék a kis elefánt. S ha úgy élnék mint kenguru, ugrálnék a dombon át. Ha én lennék a borzos barna bocs, számolnék mert a medve mind okos De gyermeked lettem, köszönöm Istenem én.


Eresz alól fecske fia


Ezt már énekeltük, nagyon tetszik nekik, a kézmozdulatokat odaírom, hogy tudjátok csinálni, ha szeretnétek. :)


Eresz alól fecske fia idenéz, odanéz,     (kezünk a szemünk fölött leskelődősen, jobbra és balra nézünk) Van-e hernyó, hosszú kukac, ízesebb, mint a méz?     (mutatóujjunkkal "hernyós" mozgást végzünk) Csőrét nyitja ám, buzgón, szaporán.     (kezünkkel kis csőrt formálunk, nyitjuk-zárjuk, mintha tátognánk. Néha "ám" helyett "Hámm"-ot mondok, tetszik nekik) Kis bendőbe mindenféle belefér igazán.     (simizzük a pocakunkat)




Volt egy kicsi kakasom


Volt egy kicsi kakasom, elvitte a róka. Jércém is a tavaszon, elvitte a róka. Volt egy ludam, jó tojó, elvitte a róka. Récém, tóban tocsogó, elvitte a róka. Gácsérom és gúnárom, elvitte a róka. Semmim sincsen, tirárom, vigye el a róka!


Kémény tetején kelepel a gólya


Kémény tetején kelepel a gólya. Fészkét gallyakból, kis ágakból hordja. Belseje néhány puha-pihe szalma, gólyafiókák kicsi birodalma.

De mikorra aztán vége van a nyárnak, felnőnek a gólyák, csak az őszre várnak. Messzire szállnak, napsütötte délnek, övék már az egész világ, mégis visszatérnek.


Békavacsora


Békamama lesben áll, csak a torka lüktet. Kicsi fia kiabál:  „Kérek szúnyogsültet!"


Csigabiga


Lassan jár a csigabiga Táskájában eleség Várja otthon lánya fia Csigabiga feleség


Tekeredik a kígyó


Tekeredik a kígyó, Rétes akar lenni, Tekeredik a rétes, Kígyó akar lenni.


Sündisznó – Szúrós Gombóc


Szúrós gombóc jár a kertben,  szusszan, pöffen minden percben.  Bokrok alját nézi sorra,  buzgón szaglász nedves orra.  Hátán kócos a sok tüske, megfésülné, de nincs tükre.  Nem nyúl hozzá, így is jó!  Úgy hívják, hogy sündisznó. 


Kel a nap keleten // Süt a pék


Kel a nap keleten, ragyog ránk melegen, Kel a pék hajnalban, ágyából felpattan. Kel a, kel a, kel a nap, kel a, kel a pék. Kel a, kel a, kel a nap, kel a, kel a pék. Kel a, kel a, kel a nap, kel a, kel a pék. Kel a, kel a, kel a nap, kel a, kel a pék.


Sütni kell kenyeret, cipót is eleget, Az este messze még, süt a nap, süt a pék. Süt a, süt a, süt a nap, süt a, süt a pék. Süt a, süt a, süt a nap, süt a, süt a pék. Süt a, süt a, süt a nap, süt a, süt a pék. Süt a, süt a, süt a nap, süt a, süt a pék.


Kézműves ötleteink


Sétálni is tervezünk a gyerekekkel, és ha velük találunk, akkor gyűjtünk majd leveleket, őszi terméseket, amiből tudunk ragasztgatni utána különböző érdekességeket. Ha esetleg velük nem találunk, vagy hamar elfáradnának és nem lesz elég, akkor pedig majd magánakcióban kimegyünk, és gyűjtünk magunk, mert ezt nem szeretnénk kihagyni. :) 


És ilyesmiket is tervezünk (képek és ötletek forrása: pinterest):



Ági néni pedig ilyen izgalmasakat talált:




41 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page