top of page
  • Writer's pictureRéka Domonics

Tavaszi kézműves ötletek

Sziasztok, két karantén-kompatibilis, egyszerű, felkészülést alig igénylő és otthoni alapanyagokból kivitelezhető tavaszi kézműves ötletet hoztam most Nektek. Akár egy-egy estébe vagy hétvégébe is belefér.


1. Wc papír guriga nyomda


Valószínűleg van otthon elfekvőben 1-1 wc papír guriga. Vagy ha nincs, akkor majd hamarosan lesz... hehe :-) Rengeteg mindent lehet a segítségével készíteni, de most egy egyszerű virág-nyomdázós ötletet hoztam. Vágjátok be úgy a gurigát, hogy virágszirmokat mintázzon festékbe nyomva, és indulhat a nyomdázás, amíg csak bírja a papír és festék!





2. Bogarak ujjfestéssel


A környezet megfigyelése nagyon fontos része a gyerekek mindennapjainak. Ha van lehetőségetek kertbe menni vagy a közeli erdőben tenni egy kirándulást, szánjatok erre egy kis időt, beszélgessetek az élővilágról, hogy miért fontosak a rovarok, bogarak. Nagyobbak akár megnézhetik youtube-on például Bogaras Bácsi egy-két videóját, a mi gyerekeink nagyon jót szórakoztak például a Nünükebogárról szóló videón, bár bölcsiseknek lehet, hogy még nem olyan izgalmas, de nagyobb ovis vagy sulis tesók számára is érdekes lehet: https://www.youtube.com/watch?v=Q_NSAYQN1YE


A kicsik imádnak pepecselni, maszatolni, és a taktilis érzékelés fejlesztésére szuper játéklehetőség az ujjfestés. Házilag is tudtok gyártani ujjfestéket, például az itt leírt recept alapján, de nekünk vízzel kissé hígított IKEÁs mala festék is bevált, sőt vízzel hígított temperáról is hallottam már. Lényeg, hogy valamennyire azért le lehessen mosni és ne tartalmazzon káros anyagokat. A link receptje azért is tetszik, mert minden hozzávaló ehető... Ez pedig ugye kicsiknél elég fontos szempont. Érdemes még a munka elkezdése előtt törlőkendőt, rongyot, esetleg kis vödörben vizet készíteni a közelbe, hogy ha szükséges, azonnal lehessen takarítani és ne kelljen messzire menni. Sok idegszálam maradt még ép ennek az apró trükknek köszönhetően.


Ezt a cuki ötletet ezen a linken találtam, sőt ha nincs kedvetek a befőttes üveget kézzel megrajzolni, akkor a linken nyomtatható változatban is megtalálható. Pinterest-en egyébként elég sok bogaras és bármilyen ujjfestős ötletet találtok, csak írjátok be, hogy "toddler fingerprint activities" vagy valami hasonlót. Jó maszatolást!






81 views0 comments
bottom of page